Αξιοθέατα & Κουλτούρα

Αξιοθέατα & Κουλτούρα

Η Σκύρος είναι ένα νησί με πολλά αξιοθέατα. Στο πέρασμα των χρόνων έχει διατηρήσει αναλλοίωτα τα ήθη και τα έθιμα της, όπου μέσω της παραδοσιακής της τέχνης, τόσο σε κεντήματα, κεραμικά και ξυλόγλυπτα, όσο και από τα δρώμενα στις πολιτιστικές εκδηλώσεις και το φημισμένο Αποκριάτικο Καρναβάλι της που ξεκινάει απο την αρχή του τριωδίου, μπορείτε να δείτε τις αρχαίες καταβολές και ρίζες της. Κατά τη διάρκεια των διακοπών σας μπορείτε να επισκεφθείτε τα μουσεία και τα μνημεία της, ώστε να γνωρίσετε από κοντά την πλούσια ιστορία και παράδοση της.

Στην πρωτεύουσα της Σκύρου βρίσκεται το Κάστρο. Η σημερινή οχύρωσή του χρονολογείται από την Ενετοκρατία και είναι ανοιχτό στους επισκέπτες. Περπατήστε ως τα ριζά του βενετσιάνικου κάστρου ανεβαίνοντας μέσα από τα δαιδαλώδη δρομάκια της Χώρας και επισκεφτείτε το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Σκυριανού, το οποίο κτίστηκε τον 10ο αιώνα.

Κάτω απο το Κάστρο υπάρχει το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σκύρου που εκθέτει ευρήματα από διάφορες ιστορικές περιόδους, πολλά από τα οποία έχουν βρεθεί στον αρχαιολογικό χώρο του Παλαμαρίου, ο οποίος βρίσκεται βορειοδυτικά του νησιού. Επίσης, υπάρχει αίθουσα αναπαράστασης του παραδοσιακού σκυριανού σπιτιού και  παραδοσιακές φορεσιές, κεντήματα και κεραμικά καλλιτεχνημένα με παραδοσιακά σχέδια της Σκύρου.

Το Μουσείο του Μάνου Φαλτάιτς είναι από τα πρώτα λαογραφικά και πολιτιστικά μουσεία της Ελλάδας. Στεγάζεται στο αρχοντικό των Φαλταγηδών και παρουσιάζει πολλά αντικείμενα από την ιστορική παράδοση του νησιού, σπάνια κεντήματα και κεραμικά, παλιά χειρόγραφα και έγγραφα απο τα βυζαντινά χρόνια μέχρι τον 19ο αιώνα και τη νεώτερη εποχή, σπάνιες εκδόσεις βιβλίων, έργα τέχνης γνωστών γλυπτών και πίνακες του Μάνου Φαλτάιτς.

Υπάρχει, επίσης, ένα πολύ ασυνήθιστο είδος μικρών αλόγων του νησιού, τα Σκυριανά Πόνυ. Προστατευόμενο είδος, τα σκυριανά αλογάκια ζουν στο όρος Κόχυλας στη νότια Σκύρο, στο «βουνό» όπως το λένε οι Σκυριανοί, περιοχή ιδιαίτερης οικολογικής αξίας.

wexgroupΑξιοθέατα & Κουλτούρα