Τοπική Κουζίνα
Τοπική Κουζίνα
Ο βασικός πρωταγωνιστής των περισσότερων πιάτων της Σκύρου είναι το άγριο κατσικάκι, ο αστακός -που βρίσκεται σε αφθονία στη Σκύρο-, η ντόπια φάβα, τα σαλιγκάρια, το μέλι -θυμαρίσιο και πευκόμελο- και γενικά τα γαλακτοκομικά. Συγκεκριμένα, η Σκύρος φημίζεται για τη φρέσκια μυζήθρα της, το ξινοτύρι -ένα υπέροχο λευκό μαλακό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα με ελαφρώς ξινούτσικη γεύση και γιαουρτένια υφή- και τη ντόπια γραβιέρα με πικάντικη γεύση, που αποτελεί τον ιδανικό μεζέ για τσίπουρο και κρασί.
Εξαιρετικά δημοφιλείς είναι και οι πίτες στην Σκύρο, με τραχανά, με ρύζι, με τυρί, με κολοκύθα, με χόρτα, με μέλι κι έχουν ιδιαίτερες ονομασίες. Η πιο γνωστή είναι η λαδόπιτα, αλλά και οι τυρόπιτες, τα τεροπιτάρια (με τραχανά, ρύζι και μυζήθρα), οι γαλατόπιτες, οι ρυζόπιτες και οι μπουγάτσες.
Από γλυκά συνηθίζονται οι λουκουμάδες, αλλά και οι σκυριανές λαδόπιτες με μέλι.